Znaczenie zwalczania szkodników w sadownictwie

0
1725
Znaczenie zwalczania szkodników w sadownictwie

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat innowacje w dziedzinie nawozów i środków ochrony roślin przekształciły rynek rolny i zmieniły życie miliardów ludzi na całym świecie.

Ogólnie dzięki nowoczesnej technologii globalna produktywność rolna wzrosła ponad dwukrotnie. Jednak wdrażanie dalszych innowacji jest absolutnie niezbędne, jeśli rolnicy mają wyżywić szybko rosnącą populację ludzi na świecie w tym samym czasie, w którym stają w obliczu ciągłej utraty gruntów ornych, rosnącego zapotrzebowania na żywność uprawianą w sposób bardziej zrównoważony oraz zagrożenie zmianami klimatycznymi. Jeśli firmy zajmujące się produkcją rolną mają pomóc sprostać rosnącemu popytowi na żywność i pozostać konkurencyjnymi w stosunku do nowych firm napędzanych cyfrowo, które wkraczają w tę branżę, muszą zerwać ze swoimi tradycyjnymi modelami działania i szybko przywrócić swoje wysiłki w zakresie rozwoju nowoczesnych produktów agrochemicznych.

Takie postępowanie będzie wymagało rygorystycznej uwagi na potrzeby klientów, ściśle ukierunkowanego programu badawczo-rozwojowego, szybkiej digitalizacji, otwartości na współpracę wewnętrzną i zewnętrzną.

uprawy

Na przestrzeni lat zmieniły się sposoby uprawy naszej żywności, a wkrótce potem pojawiły się liczne modyfikowane genetycznie odmiany kukurydzy, soi, ziemniaków czy bawełny. Zmiany w popycie konsumenckim i ograniczenia regulacyjne już teraz zmuszają rolników do poszukiwania nowych sposobów trwałego zwiększania plonów poprzez zwalczanie szkodników, takich jak mszyca jabłoniowa. Konsumenci domagają się lepszej, zdrowszej i bardziej różnorodnej żywności, co ma wpływ na cały rolniczy i ogrodniczy łańcuch wartości. Jednocześnie organy regulacyjne wymagają od rolników, aby produkowali żywność przy użyciu mniejszych zasobów i mniej szkodliwego wpływu na środowisko. Od rolników zależy spełnienie tych wymagań, przy jednoczesnym utrzymaniu niskich kosztów żywności, co nie jest łatwym zadaniem. Coraz surowsze przepisy ograniczają rodzaje środków ochrony roślin, których rolnicy mogą używać, podobnie jak wiele szkodników i chwastów uodparnia się na starsze rodzaje produktów, co znacznie przyspiesza opracowywanie nowych alternatyw.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here