Pomysł na założenie lokalu gastronomicznego to dopiero pierwszy krok do jego realizacji. Najpierw trzeba spełnić wiele wymogów i zainwestować w zakup profesjonalnego wyposażenia. Wiele zależy od rodzaju działalności, menu, lokalizacji, wielkości pomieszczenia itd. Podpowiadamy, jakie wyposażenie restauracji będzie niezbędne.
Skompletowanie potrzebnych akcesoriów wymaga czasu i środków, ale także dobrego planu i określenia budżetu. Należy przemyśleć, jakie wyposażenie restauracji będzie niezbędne do danego lokalu – są sprzęty, które muszą znaleźć się w każdym z nich, a także dedykowane konkretnym, np. pizzerii itd. Miejscem, w którym skompletujesz wszystko, jest dobra hurtownia gastronomiczna. Podpowiadamy, w co warto zainwestować.
Sprzęt gastronomiczny – duży wybór
Producenci sprzętu gastronomicznego dbają o dużą różnorodność oferty kierowanej zarówno do małej, jak i dużej gastronomii. Właściwe wyposażenie restauracji wymaga sporych nakładów finansowych, gdyż trzeba kupić meble gastronomiczne i specjalistyczne urządzenia. Bistro, naleśnikarnia, burgerownia, pizzeria wymagają innych sprzętów niż stołówka. Które z nich są niezbędne w każdym lokalu?
Urządzenia do obróbki termicznej
Sprzęty do obróbki termicznej muszą znaleźć się na wyposażeniu restauracji niezależnie od jej profilu. Są to m.in. kuchnie elektryczne lub gazowe, frytkownice, bemary, grille, kuchenki mikrofalowe, patelnie itp. Ogromny wybór urządzeń – każda hurtownia gastronomiczna oferuje co najmniej kilkanaście modeli – sprawia, że można skompletować wyposażenie do każdego lokalu.
Sprzęt do obróbki mechanicznej
Sprzęt do obróbki mechanicznej obejmuje m.in. wilki, maszynki do mielenia, miksery planetarne z zestawem różnych przystawek, blendery, szatkownice, kotleciarki, obieraczki do ziemniakw, maszynki do mięsa, sokowirówki, krajalnice, piły itp. Wiele z nich jest niezbędnych w każdym lokalu, inne zaś przydadzą się szczególnie np. w firmach cateringowych, podczas organizowania przyjęć (wesel, urodzin itd.), na stołówkach, w lokalach serwujących śniadania itp.
Urządzenia chłodnicze
W każdym lokalu powinny znaleźć się też urządzenia chłodnicze oraz mroźnicze. Hurtownia gastronomiczna to miejsce, w którym można skompletować wszystkie potrzebne elementy, m.in. szafy chłodnicze, lodówki, zamrażarki, maszyny do lodów i kostkarki itd. Odpowiednie przechowywanie to podstawa, gdyż pozwala zachować świeżość i cenne składniki poszczególnych produktów spożywczych.